Dragi učenici, poštovani roditelji,

Naš slogan “Dobro došli u društvo znanja“ nosi snažnu poruku da “Gimnazija plus“ obrazuje učenike za budućnost u kojoj će živeti i raditi. Kako u društvu znanja sve organizuje ljudska pamet iznikla i uobličena znanjem i informacijama, “Gimnazija plus“ opredeljena je da  neguje pristup učenju kojim učenici otkrivaju i grade kritična i integrisana znanja iz svih nauka razumevajući tako suštinu ljudskog, ali i sopstvenog postojanja, mišljenja, stvaralaštva i ponašanja.

Pamet, znanje, mišljenje i ponašanje učenika rastu zajedno, kontinuirano,  korak po korak, prateći i usaglašavajući se jedno sa drugim.. Nastavnici su tu da za to obezbede podršku, svojim  znanjem i ličnim integritetom. Tako vidimo ostvarenje vaspitne funkcije škole i način angažovanja školskog tima. Profesionalna ekspertiza direktora škole usmerena je na razvoj kompetencija nastavnika koje treba da obezbede da se kroz realizaciju programa ostvaruju misija i vizija škole i vrednosti koje se promovišu. Kriterijumi i standardi  za kvalitet obrazovanja  koje postavljaju osnivači “Gimnazije plus“ zahtevaju posebno odabran školski tim koji je spreman da stalno razvija svoje nastavničke kompetencije, za šta “Gimnazija plus“  ima posebne programe usavršavanja i treninge.

Realizacija programa opšteg obrazovanja i programi “PLUS“ su celine obavezne  nakon izbora  učenika kako bi se obezbedio planiran rast kreativnosti, inicijativnosti, kritičnosti i preduzimljivosti kod svih učenika. Individualni pristup učeniku obezbeđen je izborom  različitih oblika organizacije rada i metoda učenja – kroz  individualizovanu nastavu, mentorski, timski i grupni rad, kooperativno i projektno učenje, praksu. “Gimnazija plus“ posebno neguje izvorno, neposredno učenje. Naučne laboratorije, ogledne parcele, kabineti, eksperimentalna odeljenja  koja vode univerzitetski nastavnici  izvorište su znanja naših učenika u oblasti prirodnih nauka,  a znanja o društvu, umetnosti, istoriji, religiji i drugim društveno-humanističkim fenomenima stiču se na istorijskim lokalitetima, spomenicima, arheološkim nalazištima, manastirima, muzejima, galerijama,  pozorištima, izložbama i drugim izvorima kulturne baštine. Izvorno učenje je i saradnja sa najuspešnijim kompanijama kroz praktičan rad učenika u razvijanju različitih projekata.

Verujemo da ovakva raznovrsnost može da iznedri izuzetnost i izvrsnost naših učenika. Dobro došli u “Gimnaziju plus“,  dobro došli u društvo znanja!

 

Marija Crnojević, dipl.psiholog

direktor